Snart hittar ni mig ingen annanstans förutom i köket! Kost har ju sen några år tillbaka varit en av mina stora passioner på delad plats med träningen, nu när träningen ofrivilligt inte funkar pga graviditeten har kosten fått första platsen för sig själv.
Jag som hade planerat en mysig liten hemmaspa kväll medans D skulle åka och spela fotboll slutade med någon timme eller två i köket med att baka och förbereda dagens bak.
Gårdagens bak resulterade i ett citron och oregano bröd som blev så mycket godare än alla förväntningar jag hade på det. Gjorde om receptet för att få de nyttigare och resultatet blev:
Ingredienser
25 g färsk jäst
5 dl vatten
1 dl mjölk
½ msk agave sirap (alt. 1 msk honung)
1 citron
1 kruka med oregano (eller annan färsk ört du tycker om)
1 msk salt
3½ dl grahamsmjöl
5 dl vetemjöl special/fullkorn
4 dl rågsikt
- Skölj och finhacka upp oreganon, skölj och skrubba citronen och riva av skalet från hela. Pressa sedan ut 3 msk citronsaft.
- Värm upp vattnet till drygt 45 grader. Smula ner jästen i en bunke och blanda ut med vattnet, häll sedan i mjölken och rör om.
- Blanda ner citronskalet och saften, oreganon, saltet, agave sirapen och till sist mjölet. Degen ska vara lite kladdig när alla ingredienser blandats. Strö lite rågsikt över degen och låt jäsa under bakduk i 1½ timme.
- Sätt ugnen på 250 grader. Häll ut degen på ett mjölat bord, strö lite mer rågsikt över degen och dela upp den i två delar som du formar till 2 runda limpor. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper.
- För att få ytterdelen av brödet lite extra knaprigt penslar jag lite vatten på de innan jag ställer in de i ugnen.
- Låt stå i ugnen ca. 20 minuter. Ta ut och låt svalna under bakduk.
Näringsinformation / skiva
Protein 3,7 g
Kolhydrater 21,7 g
Fett 0,7 g
Kalorier 111
ovanstående gäller om du får ut totalt 24 skivor på de 2 limporna. 1337 kalorier / limpa så då kan du själv räkna ut om du får fler eller färre skivor :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar