Dags för ännu ett brödbak då morotsfrallorna snart är slut.
Hittade ett bra gundrecept på filmjölksbröd, som jag därefter gjorde om och smaksatte på olika sätt.
Grundreceptet är 7 dl mjöl, valfritt men använd helst minst 3 dl vetemjöl av något slag, 2 tsk bikarbonat, 1 tsk salt, 4 dl filmjölk.
Jag gjorde dubbelsats och resultatet blev:
Sen jag skrev mitt mjölinlägg insåg jag att jag hade bara dinkel siktat och rågsikt hemma haha, men men får använda upp det man har och köpa nytt sen och då blir det fullkorn eller hela korn! :) Allt mjöl var ju iaf ekologiskt ;)
Lingonbröd
3 dl vetemjöl special
2 dl rågsikt
2½ dl grahamsmjöl
0,5 dl rårörda lingon
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl linfrön
0,5 dl pumpafrön
4 dl filmjölk
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda alla torra ingredienser, rör sedan ner de rårörda lingonen och filmjölken. Smeten ska kännas som gröt.
- smörj en avlång form med lite olja eller klä in den i bakplåtspapper.
- Häll över smeten, jag strödde över lite linfrön innan jag ställde in formen i ugnen, i 40-60 minuter.
- Låt brödet svalna en stund i formen innan du tar ut de så det får sätta sig helt.
Näringsinformation/skiva (om det blir 18 st)
Protein 4,7 g
Kolhydrater 22,3 g
Fett 3,5 g
Kalorier 147
Äppelbröd
3 dl vetemjölspecial
1 dl dinkelmjöl, siktat
2 dl grahamsmjöl
1½ dl blötlagd 4-kornskross*
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
½ rivet ekologiskt äpple
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl linfrön
4 dl filmjölk
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda alla torra ingredienser (inkl. de blötlagda 4-kornskrosset)
- Riv äpplet och blanda i tillsammans med filmjölken. Rör om, smeten ska kännas som gröt.
- Smörj en avlång form med lite olja eller klä in den i bakplåtspapper.
- Häll över smeten i formen och ställ in i ugnen på 40-60 minuter.
- Låt svalan en stund i formen innan du tar ut de så det får sätta sig helt.
Näringsinformation/skiva (om det bli 18 st)
Protein 3,7 g
Kolhydrater 15,9 g
Fett 2,5 g
Kalorier 107
*Lägg 1½ dl 4-kornskross i blöt i minst 8-10 timmar innan du ska använda det i bakning, brödet blir grövre, saftigare och nyttigare. Man kan byta ut upp till 20% av mjölet mot 4-kornskross.
Båda bröden blev jätte goda och saftiga, men som vanligt kan ju inte jag vänta med att smaka :P så dem var lite, lite kladdiga i mitten men idag är dem nog perfekta när dem fått svalna och sätta sig ordenligt.
Jag delar limporna på hälften och frös in 3 st och lät 1 halva vara framme eftersom hembakta bröd snabbt blir dåligt och ännu snabbare när man använder grovt mjöl pga groddoljan som förkortar hållbarhetstiden på mjölet och på det man bakar. (står mer om det i mitt inlägg om mjöl)
Nu har vi bröd hemma för ett tag framöver :)
p.s kommentera gärna om ni undrar något, smakat/prövat och kom med åsikter för de ni har att säga är jätte viktigt för oss :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar