I tidigare inlägg skrev jag om surdeg som jag skulle använda i lussebullarna jag skulle baka, men surdegen och jag kom inte riktigt överrens så det blev andra bullar denna gång, dock väldigt goda :)!
Ingredienser (18-20 st)
2/3 paket jäst (ca 33g)
70 g osaltat smör
3dl mjölk
0,5 g saffran (jag dubblar alltid!)
130 g kesella
sockerersättning motsvarande 1 dl socker
½ tsk salt
ca. 9 dl siktat dinkel mjöl
Russin,gojibär eller torkad aprikos till garnering
1 st ägg och lit mjölk till pensling
Gör såhär:
- Smula ner jästen i en bunke
- Smält smöret, rör därefter ner saffran och mjölken. Värm till 37 grader
- Häll i smörblandningen i jästbunken och rör tills jästen löst sig
- Blanda ner kesella,sockerersättningen,salt och mjöl
- Arbeta degen ordentligt (den får vara lite klibbig!)
- Låt jäsa under bakduk till ca dubbel storlek i ungefär 40 min.
- Arbeta degen på mjölat bord
- Forma ca 18-20 lussebullar
- Låt jäsa under bakduk i 40 min.
- Pensla med äggmjölken och tryck i valfri garnering
- Grädda i 6-8 min på 250 grader
Ät och njut med gott samvete :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar