bild

bild
Motivation och inspiration för oss och för er

söndag 1 december 2013

Första advent och nyttiga lussebullar!

"It´s the most wonderful time of the year!!"

Kan inte annat än att hålla med den raden i en av mina alla favorit låtar som hör julen till.
Många säger att dem blir nere när mörkret kommer, känner sig deprimerade, orkeslösa och trötta.
Jag fungerar tvärt om! Pigg, glad och förväntansfull. Älskar när sommaren går mot sitt slut och mörkret kommer så man kan sitta inne med massa tända ljus, baka, äta långa middagar och bara mysa.
Jag älskar alla årstider och det som hör till men julen är väldigt speciell för mig och skulle jag få välja mellan julen och min födelsedag är det ett väldigt enkelt val.

Jobbhelgen är slut och första advent bestod av lite mer julpynt med julmusik i bakgrunden och bak med D.
Pepparkakshus är ett måste. Lukten av jul som sprider sig i hela lägenheten är underbar, dessutom lägger jag in en lite ljusslinga så även pepparkakshuset blir en liten julbelysning i sig.


Vi fick ett jätte fint litet växthus i bröllopspresent fylld med fina saker som jag nu gjort om till en liten julgrupp med mossa och självklart en liten ljuslykta.

Har alltid varit förtjust i att leka med snittblommor och göra olika buketter och arrangemang nu har vi denna juliga bukett på skänken hemma.

Underbara amaryllis som snittblommor!


Självklart är adventsljusstaken färdig och tänd, har även börjat lite med tomtarna, kunde inte låta bli ;)

Så till dagens bakning! Är ni som jag och älskar saffran och lussebullar men vill inte äta med det dåliga samvetet är detta recept perfekt. Goda, saftiga och väldigt goda.

Ingredienser
Vetemjöl special 2 dl 
Dinkelmjöl ca. 8-10 dl (du märker på smeten/degen)
Mandel mjöl ca. 8-10 ( -:-)
Smör 150 g
Saffran 2 g/4 påsar
Mjölk (lätt) 5 dl
Färsk jäst 50 g
Lätt kvarg 2,5 dl
1 nypa salt
Stevia 1½ dl (om det är riktigt stevia, är det steviaströ som är hälften socker, hälften stevia använd mer)
1 ägg
russin till garnering

Gör såhär
* smält smöret och häll i mjölken och saffran, värm till fingervarmt
* smula ner jästen i en stor bunke, häll i stevia och saltet, rör om tills jästen smält.Blanda sedan ner smörblandningen
* Häll i kvargen och mjölet, rör om och häll i mer mjöl om det behövs. Degen ska lossna från kanterna men den kommer vara "oljig" men det ska den vara.
* Låt den jäsa 1-1½ timme.
* Blir ca. 40 lussebullar, tryck ner russin om du vill, låt jäsa under bakduk ytterligare 30-40 min.
* pensla med ägget och sedan in i ugnen på 225-250 grader i 5-8 min eller tills dem fått färg.


Näringsvärde/bulle
Protein: 9 g
Fett: 16 g
Kolhydrater: 13 g
Totalt: 231 kcal 

Kalorierna är inte jätte låga MEN näringsvärdet per bulle är mkt bättre än en vanliga lussebulle och dessutom inte massa "tomma/energilösa" kalorier. Så en sån här med en frukt till 15 fikat är inte helt fel under julen.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar