bild

bild
Motivation och inspiration för oss och för er

tisdag 5 november 2013

Ekologiskt eller inte... EKOLOGISKT!!

En fråga som diskuterats både 1, 2 och 3 TUSEN gånger.
Jag och D har aldrig eller väldigt sällan köpt ekologiskt, kött och ägg händer väl ibland att det är ekologiskt.
Detta grundar sig som för så många andra av ekonomiska skäl, men efter mitt besök på Saltå Kvarn så har min inställning förändrats. 
Jag var på Saltå Kvarn här om veckan och fick läsa om vilka 5 varor som absolut bör äta ekologiskt pga att dessa varor eller produkter tar upp flest miljögifter som sen du själv äter eller ger dina barn.
Dessutom gör du naturen och miljön vilket leder tillbaka till oss själva en STOR tjänst, genom en liten handling.

Dessa produkter är det:


Kaffe - kaffe plantagen använder sig utav ett av världens farligaste bekämpningsmedel som sen länge varit förbjudet i både Sverige och EU. De skadar och dödar miljö, natur och människor








Banan och vindruvor - väldigt hårt besprutade frukter, bekämpningsmedel som kan ge arbetarna på plantagen samt deras barn nervskador. Vindruvor med sina tunna skal kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. Under 1 stickprov som EU utförde hittades 26 olika bekämpningsmedel i en ända ask. Så hittar du inte dessa, vin eller russin ekologiska kanske det är värt att välja något annat?








Mejeri - det är inte många kr i skillnad på vanlig och eko mjölk t.ex. men gör stor nytta i vårt land men också i andra länder. I Sverige ger det bättre vatten, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. 










Kött - Samma fördelar som under mejeri produkterna samt att djuren mår bättre, finns de ej ekologiskt så väl svenskt! Samt att dessutom äta mindre kött










Potatis - Är en av de grödor som besprutas mest i Sverige









Informationen är hämtad här och är du intresserad av mer info om dessa varor och mycket mer gå in och läs!

Så efter att jag nu vet detta anser både jag och D att det är värt att lägga några kr på att byta ut dessa varor till ekologiskt. Har man inte råd att byta ut alla produkter så kan man iaf byta ut någon eller några för ingen kan gör allt men alla kan göra något och det stämmer väldigt bra så kom igen nu där ute!


Mysigaste affären jag varit på! Rekommenderar starkt att åka dit, är inte så mycket dyrare än icke ekologiskt och det finns massa roliga saker att köpa.
Köpte massa torkade frukter, olika mjölsorter, nötter etc. så nu är det bara att börja baka ;)
Kommer definitivt att åka dit när skafferiet ekar tomt nästa gång!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar