bild

bild
Motivation och inspiration för oss och för er

onsdag 7 maj 2014

Lax, lax och lite mera lax!

Jag älskar lax, alla typer av lax och har nog aldrig ätit en rätt med lax som jag inte gillat.
Så idag var jag extra sugen på lax men ville göra något som jag inte lagat förut. 
Resultatet blev:

Lax och broccoli paj med med romsås


Pajdeg (GI)
1½ dl grahamsmjöl eller dinkelmjöl fullkorn (jag tog grahamsmjöl)
1½ dl dinkelmjöl eller vetemjöl (jag tog dinkel fullkorn)
0,75 dl oliv- eller rapsolja
0,5 dl vatten 
0,5 tsk salt

Fyllning
Laxfile ca. 300-350 g 
broccoli ca. 220 g (fryst)
Riven ost, valfri 0,5-1 dl (jag tog västerbotten)
2 ägg
2½ dl mjölk
sweet chilisås
dill
salt och peppar

  1. Börja med att göra pajdegen. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda sedan ihop alla torra ingredienser häll därefter i oljan och vattnet. Rör om och tryck sedan ut degen i en rund ugnsform på 25 diameter.
  2. Nagga skalet och sen in i ugnen för att förgräddas i 15 minuter.

  1. Koka upp vatten i en kastrull, när vattnet kokar lägger du i den broccolin. Så fort vattnet kokat upp igen häller du av vattnet och låter broccolin svalna.
  2. Skär laxen i bitar och bryn den i en panna med lite olja. 
  3. Häll därefter i laxen i pajskalet, dela broccoli buketterna till lagom stora storlekar om det behövs, häll sedan i den med laxen i pajskalet.
  4. Strö osten och valfri mängd dill (jag använde torkad dill men går lika bra med färsk!) över laxen och broccolin.
  5. Blanda ihop äggen, mjölken, sweetchilisåsen (valfri mängd) salt och peppar. Häll sedan blandningen i pajskalet och grädda ytterligare 20-30 minuter.
Romsås är egentligen till nedanstående rätt men passade även väldigt bra till pajen.
Blanda cream fresh (använde mini) med 50 g stenbitsrom

Totalt 4-5 portioner

Laxpytt med färsk grön sparris med romsås


Ingredienser
Laxfile 650-700 g
400 g färsk grön sparris
14-16 potatisar el. 650-700 g (använde delikatess potatis, dessa är mkt mindre än vanliga.)
2 stora gula lökarv el. 3 mindre
rivet skal och juice från ½ citron
salt/örtsalt
citronpeppar
vitpeppar
Cream fresh mini 2 dl
50 g stenbitsrom

  1. Skala och hacka löken. Skala och skär potatisen i tärningar, även laxen.
  2. Stek löken och potatisen i olja på medelhög värme, de ska få färg men samtidigt inte brännas vid innan potatisen är färdig.
  3. Skär centimetertjocka skivor och låt den koka i 1 minuter, häll av vattnet och blanda ner sparrisen med löken och potatisen.
  4. Förbryn laxen i en egen pannan innan du blandar ner även den med potatisen, löken och sparrisen.
  5. Riv sedan citronskalet och blanda ner tillsammans med juicen och resterande kryddor.
  6. Smaka av potatisen innan du tar av pannan så den är klar.
  7. Rör ihop cream freshen med romen.
Blir ca. 5-6 portioner

Vart super nöjd med båda rätterna, riktigt roligt att göra något man aldrig gjort eller ätit förut. 
Båda rätterna var enkla att göra och rekommenderar dem verkligen!









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar